Overbelaste spieren? Dit zijn de oorzaken, symptomen en behandeling

Overbelaste spieren? Dit zijn de oorzaken, symptomen en behandeling

Overbelaste spieren zijn een veelvoorkomende klacht die mensen van alle leeftijden en levensstijlen treft. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventiemethoden voor overbelaste spieren.

Overbelaste spieren zijn een veelvoorkomende klacht die mensen van alle leeftijden en levensstijlen treft. Of je nu een actieve atleet bent, een drukke professional of gewoon een alledaagse persoon, de kans is groot dat je op een bepaald moment te maken krijgt met overbelaste spieren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventiemethoden voor overbelaste spieren.

Wat veroorzaakt overbelaste spieren?

Er zijn twee manieren waarop overbelaste spieren kunnen ontstaan. De eerste manier is een acute overbelasting. Dit is een situatie waarin je door een specifieke handeling een spier of groep spieren tegelijk overbelast. In dit geval vraag je te veel van je spieren in een keer. Ook kan een acute overbelasting ontstaan door een verkeerde beweging te maken. De spieren moeten dan op een onnatuurlijke manier bewegen, waardoor je ze verrekt.

Een tweede manier van je spieren overbelasten, komt door langdurige belasting, wat dan overslaat in overbelasting. Je spieren belasten om ze op den duur sterker te maken, zoals in een sportschool, dat is niet erg. Wel is het erg als je ze te snel te zwaar belast, want dit levert overbelasting op. Denk bijvoorbeeld aan te snel met zwaardere gewichten trainen. Ook een gebrek aan rust tussen trainingen door veroorzaakt op den duur langdurige overbelasting.

Zo detecteer je een overbelasting van je spieren

Wat zijn nu de symptomen van overbelasting van je spieren? Hoe herken je het tijdig? De symptomen van overbelasting verschillen qua intensiteit. Je kunt pijn en stijfheid van je spieren ervaren, maar zelfs krampen ervaren of pijnlijke, gezwollen spieren. De meest voorkomende symptomen bij overbelaste spieren zijn:

  • Spierpijn die langer aanhoudt dan vijf dagen.
  • Trekkerig en zeurderig gevoel in je spieren veroorzaakt door een gespannen spier.
  • Hoofd-, nek- en rugpijn. Deze klachten worden vooral door stress en een verkeerde werkhouding veroorzaakt.
  • Schade aan spieren door onverwachte bewegingen, door een val of door een klap.

Wat te doen wanneer je spieren overbelast zijn?

Hoe kun je de overbelasting van je spieren tegengaan? Er zijn gelukkig meerdere opties om overbelaste spieren te behandelen. Het beste wat je kunt doen, wanneer je merkt dat je spieren overbelast zijn, is voldoende rust nemen. Rust geeft je de tijd om te bekijken welke spieren pijn doen en wat de schade is. Ook zorgt rust ervoor dat je geen permanente schade oploopt. Andere dingen die helpen bij overbelaste spieren zijn:

  • Een massage zorgt voor een verbeterde doorstroom van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren toe en het verwijderen van afvalstoffen.
  • Warmte, want dit zorgt voor een verlichting van de pijn en helpt de spieren ontspannen.
  • Heb je last van een kneuzing of verstuiking, dan is koelte de remedie.

Hoelang kan een spier overbelast zijn?

Hoelang duurt het herstel van de overbelasting van je spieren? Hoe lang de klachten aanhouden, heeft deels te maken met de ernst van je klachten. Als je er snel bij bent en dus snel de symptomen herkend hebt, dan kan je ook sneller beginnen met het herstel. Gemiddeld zou je kunnen stellen dat de duur van de symptomen ligt op enkele dagen tot een paar weken. Bij een ernstige overbelasting kan het herstelproces best maanden in beslag nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheurtje in een pees of spier.

Kun je overbelasting van je spieren voorkomen?

Vooral acute belasting kun je prima voorkomen door bijvoorbeeld voor het sporten gebruik te maken van zowel een warming-up als een cooling-down. Stretch- en rekoefeningen kunnen de spieren echt helpen. Bovendien is zeker in het begin een goede begeleiding ook van belang. Wanneer je geen goede houding aanneemt of je leert je een verkeerde techniek aan, dan is de kans op blessures enorm. Gebruik ook de juiste materialen. Wanneer je doet aan hardlopen, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de juiste schoenen draagt om overbelasting van uw voeten, knieën en schenen te voorkomen.

Laat een bericht na

Alle berichten worden eerst beoordeeld alvorens ze gepubliceerd worden.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.