Ken jij het belang van warme spieren en pezen?

Jouw goede voornemens gaan waarschijnlijk écht van start op 1 januari ; maar dit jaar zal het écht waar zijn, ik beloof het ✌.
Onmiddellijk lange ballen trappen, meteen spurtjes trekken of in de fitness onmiddellijk met zware gewichten beginnen knallen. Yeah man, wat ben ik goed bezig!  Maar misschien nog harder onderweg naar een blessure 😕

Warming up is gewoon.. saai. Het heeft je immers moeite genoeg gekost om te beginnen met die verdomde training, dus nu wil je meteen voluit kunnen gaan, toch? Wel, wacht toch nog maar heel even. Die warming up is namelijk écht wel  belangrijk ...

Sporters moeten tijd maken voor een warming up!

Het doel van de warming up is om je spieren op te warmen en om de energiesystemen die je straks nodig hebt tijdens je high-intensity momenten te activeren. Simpel gezegd: je lichaam klaarstomen voor wat nog komt.

Warme spieren zijn minder kwetsbaar dan koude spieren en raken dus minder snel geblesseerd. Bovendien zorgt een warming up ervoor dat je stofwisseling versnelt. Je spieren worden hierdoor sneller voorzien van de zuurstof en energie die ze nodig hebben en produceren daardoor minder afvalstoffen. Het resultaat: minder spierpijn en een betere sportprestatie, of dit nu gaat om kracht of snelheid. Een win/win situatie dus.
Je kan daarbij steeds gebruik maken van ondersteunende middelen zoals een verwarmende warmtegel of warme massageolie, maar je zal toch voornamelijk je spieren en pezen moeten opwarmen door middel van "beweging".

Aandachtspunten voor een goede warming up

  • Dynamisch stretchen: Als je stretcht als onderdeel van je warming up, kies dan voor dynamisch en niet statisch stretchen. Dus: raak 20x je tenen aan en kom tussendoor overeind, in plaats van een minuut lang gestrekt over je been te liggen om je hamstrings op te rekken. Statisch stretchen vergt energie van je spieren die je juist tijdens je work-out daarna hard nodig hebt.

  • Lage & Hoge intensiteit: Combineer een aantal oefeningen met lage intensiteit met hoge intensiteit oefeningen. Mogelijk zelfs hoger dan tijdens je "echte" training. Je kan bijvoorbeeld een aantal korte sprints trekken vooraleer je begint aan een duurloop op je gebruikelijke tempo. Of je lift een aantal keer een barbell van 50 kilo als je daarna doorgaat naar je sets met 35 kilo. Verschillende onderzoeken hebben, op basis van wat ‘post-activation potentiation’ heet, aangetoond dat het toevoegen van dergelijke oefeningen aan je warming up je uiteindelijke prestatie kan verbeteren.

  • Actieve opwarming : een actieve warming-up is beter dan een passieve warming up. Met andere woorden zal 10 minuten joggen veel effectiever zijn dan je iets "dikker" aan te kleden en dan te hopen dat je spieren warm genoeg worden.

Een goede warming-up duurt een kwartier!

Een warming up hoeft niet eeuwen te duren. Je kan je lichaam makkelijk binnen een kwartier klaarstomen voor je aan het echte werk begint. Spendeer de nodige aandacht aan de ledenmaten die het zwaarst belast worden maar vergeet zeker niet je secundaire keten mee op te warmen.

laat een bericht na

Alle berichten worden eerst nagelezen alvorens te publiceren.

Shop now