De beste warming up oefeningen

De beste warming up oefeningen

Eén van de meest essentiële dingen bij een goede workout, is het uitvoeren van een goede warming up.  Lees hier alles om goed van start te gaan!
Wanneer gebruik je wat? Lezen De beste warming up oefeningen 5 minuten Volgende Hoe moet je je pols intapen?

Eén van de meest essentiële dingen bij een goede workout, is het uitvoeren van een goede warming up. Bij een warming up oefening, ga je je spieren voorbereiden op een periode van intensieve beweging. Het helpt je lichaam beter te presteren en het kan veel blessures voorkomen. Ondanks dat iedere sport natuurlijk anders is, zijn er veel warming up oefeningen hetzelfde om je spieren goed op te warmen. Wat is een warming up, wat is het nut van een warming up en welke soorten warming up oefeningen zijn er? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is een warming-up?

Met een warming up bereid je je lichaam en spieren voor op een lichamelijke activiteit. Warming up betekent letterlijk ‘opwarming’, het is de bedoeling dat je je spieren geleidelijk opwarmt waarbij de hartslag ook omhoog gaat. Het is dus niet de bedoeling dat je tijdens een warming up jezelf helemaal uitput. Dit is niet goed voor je spieren en je bent al moe voordat je aan je daadwerkelijke activiteit begint. Zoals hierboven benoemd, heeft elke sportieve activiteit een eigen warming up. Zo gebruik je bij voetbal vanzelfsprekend het meeste je benen. De warming up oefening is dusdanig gericht op het opwarmen van je beenspieren. Bij fitness train je vaak je hele lichaam. Hier is de warming up ook op aangepast. Het tegenovergestelde van een warming up, is een cooling down. Dit zijn oefeningen die je juist ná de lichamelijke inspanning uitvoert om het lichaam weer tot rust te laten komen. Hier laat je je lichaam weer wennen aan het normale ritme door bijvoorbeeld strekoefeningen te doen of op een rustig tempo uit te lopen.

Wat zijn de voordelen van een warming-up?

Er zijn veel redenen te benoemen om een warming up uit te voeren voordat je gaat sporten. Niet alleen je spieren en hartslag worden voorbereid op beweging, ook je hersenen worden uit de ruststand gehaald. Hierdoor wordt je focus tijdens inspanningen verbeterd en kun je beter presteren. Doordat je je hersenen voorbereidt op de aankomende intensieve bewegingen, laat je je hersenen al wennen aan de oefening. Het verbetert dus je coördinatie.

Door op een geleidelijk tempo in beweging te komen, wordt ook de bloedsomloop versneld. Hierdoor worden spieren sneller voorzien van bloed en dit helpt weer bij het voorkomen van blessures. Het helpt hierbij om tijdens de warming up goede ademhalingstechnieken toe te passen. Zo krijgt je lichaam meer zuurstof, dit heeft een positieve invloed op je bloedsomloop.

De beste warming-up oefeningen?

Zoals hierboven al benoemd, heeft elke sport zijn eigen warming up. Daarom zullen wij de beste algemene warming up oefeningen beschrijven, die je bij elke lichamelijke sportactiviteit kunt gebruiken. Hiermee warm je zowel je spieren op en bereid je je hersenen en lichaam voor op een intensieve inspanning.

Warming-up voor
  • Warming-up voor duursporten:
    Bij duursporten, zoals veel balsporten, is het belangrijk om je lichaam voor te bereiden op langdurige en intensieve bewegingen. De warming up voor duursporten is niet alleen bedoeld om je lichaam voor te bereiden op de aankomende inspanningen, het helpt ook tegen kramp ná de lichamelijke inspanning. Begin met rustig joggen waarbij je een consistent tempo aanhoudt. Zo raak je niet buiten adem en verspil je geen energie. Vervolg hierna je warming up met oefeningen voor je benen en/of armen, afhankelijk van de sport die je gaat uitvoeren.
  • Warming-up voor krachttraining:
    Of je nu vaak in de sportschool te vinden bent, of nieuw bent in de wereld van fitness: voordat je begint aan je krachttraining, is een actieve warming up erg belangrijk. Je wilt de hartslag verhogen om de spieren op te warmen door middel van doorbloeding. Bij krachttraining gebruik je meestal je volledige lichaam, tijdens een warming up voor krachttraining is het dus de bedoeling dat je je hele lichaam opwarmt. Het ideale apparaat om dit te doen, is de crosstrainer. Hierbij warm je zowel je volledige been- als armspieren op en zijn na een periode van 10 tot 15 minuten je spieren klaar voor de krachttraining.
Rekken en strekken.

Moet je na een warming up rekken en strekken? Het antwoord op deze vraag verschilt per sportactiviteit. Wanneer je je spieren gaat opwarmen voor krachttraining is het niet aan te raden om na de warming up te gaan rekken en strekken. Dit kan namelijk de krachtprestaties verminderen. Voor duursporten is rekken en strekken wel aan te raden, om alle spieren goed los te krijgen. Dit helpt bij het voorkomen van blessures.

Spieren opwarmen met zalf.

Om tijdens de warming up je spieren te helpen met opwarmen, kun je een speciale zalf of gel gebruiken. Spiergel is ontwikkeld om je spieren op te warmen en de bloedcirculatie te bevorderen. Ook wanneer je pijntjes of blessures hebt is spiergel aan te raden, het verzacht namelijk de klachten van spier- en gewrichtsaandoeningen. RÉVVI biedt spiergels aan die vóór, tijdens en na het sportmoment toegepast kunnen worden. Meer informatie over onze spiergels vind je op deze pagina. Wil je meer weten over het opwarmen van je spieren? Lees dan ook vooral onze blog over warmte therapie.

Laat een bericht achter

Alle berichten worden voor publicatie beoordeeld

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.